4.000 μαθητικές ομάδες (100.000 μαθητές) από Σχολεία της Αττικής και άλλες Περιφέρειες της χώρας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία) παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο μας κατά την περίοδο 1995-2018.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ & Δ.Β.Μ.
ΕΣΠΑ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
 

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: βήματα από τα λόγια στην πράξη για την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την ενημέρωση.

Ο κήπος με τα μεσογειακά φυτά.

    Η δημιουργία του εκπαιδευτικού κήπου στο ΚΠΕ Αργυρούπολης ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 1995-1996. Στόχος ήταν η προβολή στον εκπαιδευτικό κόσμο, στους μαθητές και στην τοπική κοινωνία των φυτών των Μεσογειακού Τύπου Οικοσυστημάτων που ταιριάζουν κλιματικά και εδαφολογικά στην περιοχή μας, τόσο για να ενισχυθεί σωστά το πράσινο στην πόλη, όσο και για να αξιοποιηθούν τέτοια φυτά στην αποκατάσταση του τοπίου μετά από πυρκαγιές σε δάση και στο περιαστικό πράσινο της Αττικής. Παράλληλα, η δημιουργία του κήπου απετέλεσε μια ουσιαστική παρέμβαση στην αισθητική εικόνα του Κέντρου αλλά και στην ποιότητα του μικροκλίματος του χώρου με προεκτάσεις στην ποιότητα της ζωής όσων τον χρησιμοποιούν και στην κατανάλωση νερού και ενέργειας.

    Για την υλοποίηση της ιδέας του Υπευθύνου του ΚΠΕ συνεργάστηκαν η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Αργυρούπολης, ο Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, ο Δήμος Αργυρούπολης, ο Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Διομήδους και ειδικοί με σχετική ενασχόληση σε δημόσιους φορείς και σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Δυσκολίες παρουσιάστηκαν στην εύρεση των φυτών που επελέγησαν αλλά αντιμετωπίστηκαν με την καθοριστική στήριξη του Κήπου Διομήδους.

    Σήμερα ο κήπος που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα σε σχέση με το δάσος και το περιαστικό πράσινο όπως και για την επικονίαση στα φρυγανικά οικοσυστήματα, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός αυτοτελούς εκπαιδευτικού προγράμματος από τη σημερινή Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ με θέμα: «Ο κήπος του ΚΠΕ – το πράσινο στην πόλη».

Γ.Φαραγγιτάκης
Οκτώβριος 2014

Το κεντρικό παρτέρι του κήπου μας Χώρος ξεκούρασης και αναψυχής στη σκιά της ακακίας (Acacia sp.) Λαδανιά - Cistus sp.
Η λαδανιά μας πόλος έλξης την Άνοιξη Επικονιαστής στο άνθος της λαδανιάς Γλιστροκουμαριά - Arbutus andrachne
Μηδική - Medicago arborea Δεντρολίβανο - Rosmarinus officinalis Άνθος δεντρολίβανου
Η ευωδιαστή μυρτιά- Myrtus communis Άνθος μυρτιάς Από τα δέντρα που δεσπόζουν: η Χαλέπιος πεύκη – Pinus halepensis
Καρακάξα - Pica pica Δεκαοχτούρα - Streptopelia decaocto Οι δεκαοχτούρες ψάχνουν για τροφή
Η χελώνα μας – Testudo graeca (ελληνική χελώνα) Πασχαλίτσα: ένα από τα σαρκοφάγα έντομα Ο κορυφαίος θηρευτής του κήπου: γάτος - Felis catus
Μετεωρολογικός κλωβός για την καταγραφή του μικροκλίματος Η πολύτιμη χαρουπιά – Ceratonia siliqua Μέσα από τη φυλλοστρωμνή ξεπροβάλλουν τα νέα βλαστάρια
Σχίνος – Pistacia lentiscus Καρποί του σχίνου Η δάφνη – Laurus nobilis – με τα αρωματικά της φύλλα
Η ροδιά μας ανθισμένη - Punica granatum Άνθη ροδιάς Ρόδια: τα άνθη γίνονται καρποί
Η πικροδάφνη - Νerium oleander - είναι ολιγαρκής και ευπροσάρμοστη Κουτσουπιά – Cercis siliquastrum Ελιά – Olea europaea
Άνθη πικροδάφνης Το σαλιγκάρι – Helix aspersa – σύμβολο του ΚΠΕ Αργυρούπολης Ένα ημίπτερο (μπαλωματής) γίνεται εύκολα αντιληπτό από το έντονο χρώμα
Άλλο ημίπτερο «αόρατο» πάνω στα φύλλα, ξεχωρίζει στο έδαφος Οι πεταλούδες μας επισκέπτονται συνήθως την Άνοιξη Το μικρό μας οικοσύστημα!
Η ανθισμένη λιγαριά - Vitex agnus-castus - με φόντο κωνοφόρα του κήπου Ο κήπος μας εμπνέει μικρούς … … και μεγάλους

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στον κήπο του ΚΠΕ από τον Θ. Σμπαρούνη. Η φωτογραφία της ανθισμένης λιγαριάς είναι της Μ. Δρακοπούλου..

Διαθέσιμο Υλικό
 
Εκπαιδευτικό υλικό:
"Ο κήπος του ΚΠΕ - το πράσινο στην πόλη" για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το Κέντρο μας :: Σχετικά :: Δίκτυα :: Επισκέψεις Σχολείων :: Επικοινωνία
©2004-2014 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μπουμπουλίνας 3, Αργυρούπολη Τ.Κ. 16451 - Τηλ. 210 9959250-1